Начало

Новини - 2018-12-01

Българският модерен петобой отличи най-добрите състезатели и треньор № 1 за 2018 г.

Българска федерация по модерен петобой отличи най-добрите състезатели и треньор за 2018 г. С тържествена церемония в голямата зала на Министерството на младежта и спорта събра представители на клубове, заслужили деятели, треньори, спомоществователи, журналисти и др.

За най-добри състезатели бяха определени четирима: Зорница Стоилова, Светла Згурова, Явор Пешлеевски и Тодор Михалев.

При треньорите престижното звание заслужи Владимир Кузманов, извел българските петобойци до бронз от Световното първенство в Мексико през септември.

Всички те бяха наградени със специални плакети, връчени им от зам.-кмета на Столична Община д-р Тодор Чобанов, от президента на БФМП и Вицепрезидент на Европейската Федерация по Модерен петобой Андрей Кузманов и от членовете на УС на федерацията Ралица Гаврилова и главния секретар на Община Пазарджик Румен Кожухаров. Призьорите бяха лично поздравени и от едно от златните момичета на българската художествена гимнастика – световната и европейска шампионка Ренета Камберова, бронзова медалистка с ансамбъла от Олимпиадата в Рио 2016. Наскоро най-добрите ни петобойци се включиха в промотирания от нея проект "Мисия спорт на любимите герои" за популяризиране на спорта сред децата посредством анимационните герои.

В краткото си слово шефът на централата Андрей Кузманов приветства присъстващите и изтъкна факта, че българският модерен петобой изпраща най-успешния си сезон за последните 17 години. С топли думи към присъстващите се обърна и зам.-кметът Чобанов. „Вие сте пример и вдъхновение за децата и младите състезатели след вас. Поздравявам ви за успешната година и се надявам вашите медали и постижения да увлекат повече столичани за активен и здравословен живот,“ каза Чобанов в поздравлението си към призьорите.

През 2018 г. страната ни записа исторически успех със спечеления от Явор Пешлеевски и Тодор  Михалев бронз в щафетата на Световното първенство в Мексико. Отличието е с особена стойност, защото е първо за този спорт у нас в последните 17 години, след третото място на Цанко Хантов през далечната вече 2001 г.

Пробивът в световния елит на двамата ни талантливи състезатели не е случаен. Тандемът Пешлеевски-Михалев показа потенциала си още миналата година, когато завоюва 4-то място на Европейското първенство за младежи и 6-о място на Световното първенство за мъже.

Наред с това България спечели максимално възможните две олимпийски квоти за младежките игри в Буенос Айрес. Зорница Стоилова и Христо Панайотов представяха страната ни в Аржентина през октомври, освен това Зорница зае пето място на Европейско първенство за девойки до 19 г. в Полша тази година, а Христо бе с бронз от олимпийската квалификация в Чехия този сезон. Ето и останалите престижни класирания на българските петобойци през 2018 г.:

Светла Згурова – 5 място Европейско първенство за девойки до 17 г. индивидуално
Зорница Стоилова – 5 място Европейско първенство за девойки до 19 г. индивидуално
Светла Згурова и Борислав Господинов – 5 място Европейско първенство до 17 г. в микс щафета
Зорница Стоилова и Христо Панайотов – 6 място на Европейско първенство до 19 г. в микс щафета
Зорница Стоилова – 1 място Европейска купа до 19 г.
Христо Панайотов – 3 място Европейска купа до 19 г.

Призьорите благодариха за признанието и си пожелаха предолимпийската 2019 година да бъде още по-добра и успешна за България. През нея страната ни за втора пореден пет ще бъде домакин на турнир за Световната купа, като един от само четирите кръга за сезона ще събере през април в София планетарния елит в този спорт. Признанието идва след отличните оценки за проведените у нас състезания за ценния трофей през месец май т.г. и турнира за Европейската купа Мемориал “Христо Чочев”, валиден за олимпийска квалификация за младежките игри в Аржентина.

Наред с това, България получи изключителното доверие и признание да организира от 18 до 23 юли 2019 г. в София първото в историята на модерния петобой Световно първенство за  младежи и девойки до 17 и до 19 г., което ще бъде дебютно в историята на UIPM.


* * *
Ето накратко и най-големите успехи на призьорите за 2018 г.

Зорница СТОИЛОВА
14 място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018 г.
5 място Европейско първенство за девойки до 19 г. индивидуално
6 място Европейско първенство за девойки до 19 г. смесена щафета
1 място Европейска Купа за девойки до 19 г.

Светла ЗГУРОВА
5 място Европейско първенство за девойки до 17 г. индивидуално
5 място Европейско първенство за девойки до 17 г. смесена щафета
4 място Европейска Купа за девойки до 19 г.

Явор ПЕШЛЕЕВСКИ
3 място на Световно първенство за мъже 2018 г.
6 място на Световно първенство за мъже 2017 г.
4 място на Европейско първенство за младежи – щафета 2017 г.
5 място на Европейско първенство за младежи индивидуално
5 място – МОК 2014 г.

Тодор МИХАЛЕВ
3 място на Световно първенство за мъже 2018 г.
6 място на Световно първенство за мъже 2017 г.
4 място на Европейско първенство за младежи – щафета 2017 г.
5 място на Европейско първенство за младежи – щафета 2016 г.

 

Членове
За първи път Открит държавен шампионат по модерен петобой е с награден фонд
2022-04-06
ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ

Управителният съвет на Българската федерация по модерен петобой, на основание на чл. 26 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел и на основание на чл.17 от Устава на Българска Федерация по Модерен Петобой, УС н
2021-02-05
ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ
“Управителният съвет на Българската федерация по модерен петобой – София, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ и чл. 17 от устава свиква редовно годишно отчетно общо събрание на БФМП на 10.03.2020 г. в 11 ч. в сградата на Министе
2020-01-31
СВЕТЛА ЗГУРОВА Европейска шампионка за девойки до 17 г. Каунас, Литва
2019-06-14
Пресконференция на БФМП за Световна купа 2 по модерен петобой
2019-04-05