Начало

Новини - 2009-05-19

Европейско първенство за младежи и девойки до 21 години

27 април – 3 май 2009 г. ,Албена /България/


В края на месец април над 100 петобойци от 20 държави се събраха в курортен комплекс „Албена” в надпревара за призови класирания на първенството на Стария континент при 21-годишните.
Състезанието бе под патронажа на г-жа Весела Лечева – председател на Държавната агенция за младежта и спорта и първото международно събитие, което се проведе по новите правила в модерния петобой, приети на Конгреса на Международната федерация в Гватемала. Новост е събирането на бягането и стрелбата в една дисциплина, както и смесената щафета /1+1/.
Президентът на българската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов изрази своята увереност, че състезателите ще вложат най-доброто от себе си, за да стартират една успешна за днешните рицари година. Важността на първенството в България е огромна, защото за първи път след Конгреса на официално събитие ще се приложат новите правила за провеждане на състезания.

Авиопревозвачите в Европа явно не се бяха настроили на вълна активен сезон, след като “направиха всичко възможно” багажът на дамската част от британската делегация да не кацне на летище Варна. Това стана и причина стартът на първенството да бъде отложен с един ден.
Въпреки трудностите организационният комитет на шампионата прояви разбиране и се съгласи с решенията на техническата конференция -да се проведе директно финал с 43 девойки / без квалификации /.
Невероятен финал сътвориха девойките, показвайки на специалисти и зрители хъс, амбиция и най-вече високи резултати в отделните дисциплини.
Над всички блестяха представителките на Унгария, които спечелиха по безапелационен начин индивидуалната и отборна титла.
Европейска шампионка стана Саролта Ковач, следвана от сънародничката си Кристина Чех. Бронзовото отличие завоюва Доната Римсайте от Литва.
С най – добро класиране от българския отбор бе Таня Баракова, заела 24-то място от 43 участнички.

Финалът при младежите доказа, че след нововъведенията този спорт става все по-атрактивен и напрежението е до последната крачка на финала. Пример за това даде руснака Максим Кузнецов, който грабна европейската титла в индивидуалната надпревара, стартирайки от шеста позиция в комбинирата дисциплина, а временният водач Зураулиу от Беларус остана едва четвърти. Със сребърния медал се окичи Дмитри Богдан от Беларус, а бронза взе Бруно Мерле от Франция.
Отборната титла стана притежание на тима на Беларус с общ сбор от 17 824 точки, на втора позиция е Франция със 17 568 т., а Русия се окичи с бронзовите отличия / 17 424 точки /.
Отлично представяне записа нашият Благой Димитров, който с общ сбор от 5728 точки зае 17-то място от 36 състезатели на финала. Той бе и изненадата за специалистите, след като след трите дисциплини – фехтовка, плуване и езда излезе на 7-ма позиция във временното класиране. Другият ни представител Димитър Кестенов е 30-ти. Отборно нашите заеха девето място от 13 тима със сбор от 15 668 точки.
България влезе в историята на модерния петобой като държавата, в която за първи път се провежда състезание на смесени щафети / 1 + 1/.
В третия ден на първенството в Албена чешкият тандем Натали Дианова и Ондрей Поливка спечели шампионската титла с общ резултат от 6172 точки. Със сребърните медали се окичи щафетата на Полша – Йоанна Гомолинска, Матеуш Посник- 6136 точки, а бронзът остана за Аника Шлеу и Кристофър Линк от Германия – 6132 точки.

Българският тим /Таня Баракова- Иво Димитров / зае 10-то място от тринадесет отбора с общ резултат от 5626 точки.
Всеобщо бе мнението, че включването на смесената щафета в програмата на модерния петобой го прави още по-интересен и най-важното- дава шанс на нови държави да се докоснат до победата. Техническият делегат на световната федерация, отговорен за днешното състезание Уалид Саид /Египет/ сподели, че организацията е била на високо ниво, а съоръженията за отделните дисциплини са на много близко разстояние. Той допълни, че шампионата е много важен, защото за първи път в света се реализират новите правила и дисциплини в петобоя на официално събитие.
Врадимир Милер- технически делегат на международната федерация: “Радвам се, че съм в България, защото тук имам много приятели. Организацията бе на мното добро ниво. Албена предлага добри условия за провеждане на състезания по модерен петобой. Съдиите са много добре потготвени, което е най-големия ресурс на българската федерация за провеждане на големи първенства”.

Специално за новите дисциплини в Албена пристигна и г-жа Татяна Ардабиева – генерален секретар на европейската федерация по модерен петобой.
Четири информационни агенции отразяваха събитието в Албена, както и Българската национална телевизия и Българското национално радио.
Дамските щафети/с трима състезатели/ на Унгария, Германия, Русия и Великобритания сътвориха най-зрелищното събитие от програмата на европейското първенство по модерен петобой в курортен комплекс Албена.
Лидер във временното класиране преди хендикъпа на комбинираната дисциплина бе тимът на Унгария, който на финала показа отлична стрелба и бягане и логично се поздрави с европейската титла. Съставът на шампионките – Адриен Тот, Кристина Чех, Саролта Ковач постигна резултат от 5584 точки.
Най-драматична се оказа битката за сребърните и бронзовите отличия, за които до последно спореха състезателките на Русия, Германия Великобритания и Франция.
В крайна сметка големият печеливш се оказа отборът на Германия, който благодарение на отличната стрелба на Клаудия Кнак в последния трети пост и невероятен неин финален спринт, се поздрави със сребърните отличия. Зрители и специалисти не вярваха на очите си, наблюдавайки духа и волята за победа на това крехко момиче след 10 – часовото състезание при петобойките, включващо фехтовка от ранни зори, плуване, езда и комбинирана дисциплина/стрелба и бягане/. Общият сбор от точки на сребърните медалистки е 5438.
Бронзовите отличия останаха заслужено за тройката на Великобритания с общ резултат от 5430 точки.

Най-разочаровани от надпреварата си тръгнаха представителките на Русия, които с третата си позиция преди финала бяха сред фаворитите, заедно с тима на Франция. Незадоволителната стрелба и слабо бягане и на двете щафети ги остави извън стълбичката на победителите.
При младежите технически проблем провали доброто темпо на руската щафета във финала на комбинираната дисциплина в последния ден от европейското първенство по модерен петобой. Роман Колодков пропиля преднината на „сборная” по време на втората стрелба, след като пистолетът му засече. Руснаците, които бяха сред лидерите в класирането след трите дисциплини трябваше да се задоволят с петото място в крайното класиране.
Eвропейската титла завоюва тимът на Полша /Ремигюс Голис, Матеуш Позник, Кристоф Стажак/ с резултат от 6456 точки.
След отлична стрелба и стабилно бягане на Кристофър Пате в последния трети пост сребърните медали станаха притежание на състава на Франция с общ сбор от 6440 точки.
С бронзовите отличия се поздрави щафетата на Чехия – 6380 точки.

Българският отбор в състав Стоян Грошлев, Димитър Кестенов, Благой Димитров пропусна шанса си да влезе в шестицата след идентичен проблем с този на руснаците. Въпреки всичко нашето представяне в шампионата при младежите като цяло е много добро.
Първенството на Стария континент бе закрито официално от генералния секретар на европейската централа Татяна Ардабиева, която даде висока оценка, както за надпреварата при спортистите, така и за организацията.
Членове
За първи път Открит държавен шампионат по модерен петобой е с награден фонд
2022-04-06
ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ

Управителният съвет на Българската федерация по модерен петобой, на основание на чл. 26 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел и на основание на чл.17 от Устава на Българска Федерация по Модерен Петобой, УС н
2021-02-05
ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ
“Управителният съвет на Българската федерация по модерен петобой – София, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ и чл. 17 от устава свиква редовно годишно отчетно общо събрание на БФМП на 10.03.2020 г. в 11 ч. в сградата на Министе
2020-01-31
СВЕТЛА ЗГУРОВА Европейска шампионка за девойки до 17 г. Каунас, Литва
2019-06-14
Пресконференция на БФМП за Световна купа 2 по модерен петобой
2019-04-05