Начало

Новини - 2018-10-23

Спечелилите бронзови медали на Световното първенство за мъже петобойци Явор Пешлеевски и Тодор Михалев бяха определени от журналистите за Спортисти на месеца за септември. Двамата медалисти от щафетата на шампионата в Мексико получиха доверието на една трета от гласувалите медии. След петобойците се наредиха състезатели с титли, медали и престижни класирания на световни и европейски първенства: европейската шампионка до 23 г. на скиф Десислава Георгиева, четвъртата на обръч от световното по художествена гимнастика в София Боряна Калейн, европейският шампион за мъже в супермото и мотокрос Майкъл Иванов, шестата в многобоя от световното по художествена гимнастика Катрин Тасева и др.Това е първи случай в последните 17 години, в който модерният петобой получава престижното признание в основаната преди 20 години анкета. За последно Цанко Хантов заслужи приза „Спортист на месеца“ в началото на века. Ювелирното бижу „Златна България“ бе връчено днес на Пешлеевски и на Михалев на специална церемония в Пресклуб България, двамата бяха наградени и с по един уикенд за двама в Пампорово.

„Благодарим на журналистите за оказаното доверие. Това е нещо ново за нас като преживяване. Продължаваме с още по-големи амбиции към изпитанията през следващата предолимпийска година, когато се разиграват квотите за Токио2020,“ каза Михалев, а Пешлеевски допълни, че двамата са били малко изненадани, но са окачвали подобно признание.

„За мен тази класация не е изненада. Модерният петобой в България методично върви нагоре и печели все повече призови места. Миналата година двамата бяха шести, сега са трети в света. Младежите ни също са с много успехи, двама от тях в момента са на олимпиадата в Буенос Айрес, където сме с пълна бройка квоти. Дано всичко това бъде правилно оценено. Надяваме се на повече внимание и финансова помощ от държавата, тъй като нашият спорт е с не малки разходи, а и всяка година имаме честта да организираме големи състезания. Миналата година бяхме домакини на Световна купа и веднага след това ни гласуваха да приемем кръг от този най-класен на планетата турнир и през 2019 г. Кръговете за трофея ежегодно са само четири плюс един финал. Това е огромно признание, а наред с това следващото лято ще организираме и първото в историята световно първенство за младежи до 19 и до 17 г.,“ заяви Андрей Кузманов, президент на БФ модерен петобой. Той благодари на Столична община и лично на кмета Йорданка Фандъкова за безценната помощ при организацията но Световната купа миналата година. „Вярваме, че големият пробив с медалите на Явор и Тодор ще бъде оценен, тъй като декларираните приоритети на държавата са да подпомага спортове с доказани успехи и заслужили доверието да бъдат домакини на най-престижните световни шампионати. Щастлив съм че преди месец лично президентът на МОК Томас Бах лично ме поздрави за медалите на двамата български петобойци по време на визитата си у нас,“ каза още шефът на родната федерация.

Генералният секретар на БФМП Камелия Александрова изтъкна, че успехите на родния петобоя са се превърнали в трайна тенденция през последните години.На срещата с медиите бяха дадени и подробности за начина, по който ще се определят 36-имата участници при мъжете и при жените на олимпиадата в Токио 2020. Това са последните олимпийски шампиони, медалистите от световните първенства и шампионите от континенталните първенства следващата година, допълнени с от 7 до 9 състезатели от световната ранглиста.

Междувременно лицата на българските бронзови медалисти от Мексико грейнаха на два билборда пред Спортното министерство. „Защо да има реклами на водка, цигари и казина, а да няма на заслужилите ни спортни герои. Това е нашето признание към тези момчета, но и начин да популяризираме българските успехи и модерния петобой, който е сред най-древните спортове. Много е важно какви идеали има едно общество…“ каза президентът на федерацията Андрей Кузманов.

Членове
За първи път Открит държавен шампионат по модерен петобой е с награден фонд
2022-04-06
ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ

Управителният съвет на Българската федерация по модерен петобой, на основание на чл. 26 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел и на основание на чл.17 от Устава на Българска Федерация по Модерен Петобой, УС н
2021-02-05
ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ
“Управителният съвет на Българската федерация по модерен петобой – София, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ и чл. 17 от устава свиква редовно годишно отчетно общо събрание на БФМП на 10.03.2020 г. в 11 ч. в сградата на Министе
2020-01-31
СВЕТЛА ЗГУРОВА Европейска шампионка за девойки до 17 г. Каунас, Литва
2019-06-14
Пресконференция на БФМП за Световна купа 2 по модерен петобой
2019-04-05